Ovesný dezert s mákem

Tento úžasný recept si nemůžu nechat pro sebe.

Tentokrát nepochází z dílny „intuitivního vaření“, ale z knihy „Víme, co jíme“, od Biolenky.

Je to vydatný, výživný a chutný recept s ovsem a mákem.

Jen pro připomenutí:

Mák se řadí mezi tzv. superpotraviny a je mimo jiné skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, fosforu, vit. skupiny B, vit. E. a je vhodný pro těhotné ženy.

Oves obsahuje hodnotné bílkoviny, vysoké  množství tuku, železa, magnézia a zinku. Celé zrno je ideální komplex živin pro naše tělo a je nejblíže Matce Přírodě. Je vhodnou potravinou pro rostoucí nebo vyčerpaný organismus, výborný pro kojící maminky i pro sportovce. 

Je vhodný v zimním období na zahřátí těla.

A tady je recept:

Ovesný dezert s mákem

Ingredience

180 g suchého zrna = cca 600 g vařeného zrna

120 g máku

špetka skořice, 1/2 lžičky ghí (přepuštěné máslo) – nemusí se použít

4 lžíce datlového sirupu nebo rýžového či kukuřičného sladu

Postup:

  1. Oves (celé zrno) si namočíme přes noc, druhý den propláchneme a vaříme 45-60 minut v tlakovém hrnci společně s řasou kombu (2 cm). (Pozn.: na sáčku je jednodušší a úspornější postup vaření, kdy se oves povaří 3 minuty a nechá hodinu stát v teple. Recept Biolenky bere v úvahu makrobiotické zásady a zásady vzniku různých energií při různých formách vaření. Delší vaření vás více „zahřeje“)
  2. Mák propláchneme v sítku pod teplou tekoucí vodou. Mokrý vložíme na rozpálenou suchou pánev, nejprve vysušujeme, poté chvilku pražíme. Opražený mák pomeleme na mlýnku. (Pozn.: Lze samozřejmě použít i mák mletý, ale ten má tendenci rychle žluknout a hořknout a tuky v něm se stávají toxické. Největší jistotu máme, když si dáme tu práci a mák si nameleme sami nebo si zjistíme původ máku. Češi jsou jedni z největších producentů máku, není nutno ho kupovat v Polsku nebo jinde.)
  3. Rozvařený oves dochutíme skořicí, případně lžičkou ghí.
  4. Servírujeme teplý do misek a povrch polijeme sirupem či sladem.

Na závěr jen dodám, že si ho já ho nedělala jako dezert, ale jako sladký hlavní chod a moc mi chutnal.

Dobrou chuť,

S láskou,

Dcera Země