Domácí ořechové müsli

ilustrační fo

Tady je recept na úžasné müsli:

Ingredience:

  • ovesné vločky (48 %)
  • cukr
  • rostlinný olej (?)
  • pšeničná mouka, kukuřičná mouka,
  • sůl
  • ořechy
  • kukuřičná, pšeničná krupice
  • E 500 – uhličitan sodný (jedlá soda)
  • květový med (celé 3 %!) Ve skutečnosti je müsli slazené cukrem, který je na krásném 2. místě, co se týká množství 😉
  • kokos
  • E220 – oxidu siřičitého (Oxid siřičitý je jedovatý a vysoce dráždivý)
  • aromat
  • E304 – esterů mastných kyselin s kyselinou askorbovou
  • E306 – extraktu s vysokým obsahem tokoferolů a látky
  • E322 – lecitin.

Líbí se vám? Promiňte, omyl, tohle to je recept od firmy Emco. Až na ten oxid siřičitý to není až taková hrůza, ale mám pro vás mnohem chutnější a zdravější, jak jsem slíbila. A bezpochyby také levnější!

Takže, co potřebujeme?

Recept na bio ořechové müsli z ovesných vloček

  • 50 g bio ovesných vloček
  • 1/2 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo kvalitní olej za studena lisovaný – já jsem použila kokosový (müsli je možno připravovat i bez tuku)
  • 200 g nesířených hrozinek (nebo alespoň ty obyčejné hrozinky prolejte horkou vodou přes sítko)
  • 4 lžíce ječného sladu nebo jiného rostlinného sladidla (pokud je to moc komplikované, použijte med 😉

Tohle je základ. Poté přidejte suroviny podle chuti. My jsme vybrali ořechové müsli, takže přidáme

  • 200 g vlašských ořechů, loupaných mandlí a lnu (celkem 200 g)

Postup práce

Opražíme (na suché pánvi) ovesné vločky. Když začnou vonět, přidáme máslo, rozinky a pražíme dozlatova. Přidáme ořechy, opražíme a na závěr přidáme len. Až začne len pukat, stáhneme z plotny a přidáme sladěnku.

Müsli přesypeme do hlubší nádoby, vychladíme a pak rozlámeme. Jednoduché a rychlé, že? 🙂

Skladujeme ve skleněných dózách, kde si zachová křupavost.

Sníme do 3 měsíců.

 

Dobrou chuť!

Vaše,

Dcera Země